Tips for our Dutch participants!

Tips for our Dutch participants!

“New York, the city that never sleeps …” so many things, so little time. Wat ga je doen, wat wil je zien? De Newyorkcitytrippers hebben voor alle zwemmers, supporters, familie en vrienden wat leuke buurtjes en adresjes op een rijtje gezet. Op hun website vind je nog veel meer informatie, tips en ideeën om je verblijf in New York onvergetelijk te maken. Maar first things first, heb je aan onderstaande punten gedacht?

Paspoort een inkoppertje van jewelste maar let op de vervaldatum van je paspoort. Je paspoort mag niet verlopen gedurende de periode dat je in Amerika bent.

Esta je bent verplicht om vooraf aan je trip naar Amerika elektronisch reistoestemming te krijgen. Dit door je door minimaal 72 uur voor vertrek je ESTA-reistoestemming aan te vragen. Na je aanvraag krijg je je Esta-code (een hele rij cijfers en nummers); bewaar deze code goed, schrijf ‘m op en print je toestemming uit. Kan een hoop gedonder schelen. De kosten bedragen ongeveer 14 US dollar.

Aankomst JFK Zorg dat je een klein flesje water bij je hebt als je het vliegtuig uit komt (en loop nog even langs het toilet). Het kan op JFK nog wel eens lang duren bij de douane controle. 1 of 2 uur in de rij staan is eerder regel dan uitzondering.

Stroom in NYC kennen ze een ander voltage (115 -120 Hz) dan in Europa, dat betekent dat je een verloopstekker mee neemt. Check even of je telefoonoplader hierop past.

Openingstijden op Manhattan zijn de meeste winkels van maandag t/m zaterdag geopend vanaf 10.00 uur in de ochtend tot 21.00 uur in de avond. Op zondag zijn de tijdens iets anders, meestal gaan de deuren rond 11.00 uur open en sluiten ze rond 19.00 uur. Er zijn overigens altijd wel drugstores te vinden die 24/7 open zijn. Hier kun je behalve toiletartikelen e.d. ook terecht voor tijdschriften, drinken en iets te eten.

Fooi De definitie van een fooi is in NYC heel anders dan bij ons. Je richtlijn is 15-22 %. Op onze site heeft Newyorkcitytrippers Daphne een goed stukje geschreven over “fooieren in New York City, doe er je voordeel mee.

Dollars / bankpas Dollars pin je bij aankomst in NY op de luchthaven, net zo makkelijk en wel zo voordelig. Veel bankpassen staan zo ingesteld dat je alleen in Europa kunt pinnen. Wellicht handig om dat voor vertrek even na te gaan. Pinnen kan vrijwel overal. Er komen altijd transactiekosten bij. Door bij aankopen bij de supermarkt of drogist om een cashback te vragen bij het afrekenen kom je “gratis” aan dollars. In winkels betaal je voornamelijk met je pinpas (= je debitcard) of creditcard en in restaurants cash of met je creditcard.

Metro dé manier om je door New York City te verplaatsen maar de meningen van velen, inclusief die van de Newyorkcitytrippers, zijn erover verdeeld. De een vind het geweldig en de ander geeft de voorkeur aan de taxi of een Uber. Download een subway app of haal een kaart op 1 van de metrostations. Bij de ingang staat duidelijk aangegeven welke kant de lijn op gaat. Uptown en Queens gaan noordelijk en Downtown en Brooklyn naar het zuiden. Op de metro plattegrond staan zwarte en witte stippen. Een zwarte stip is een “local train” die op alle haltes stopt. Met een witte stip worden “express trains” aangegeven.

Meatpacking District, Chelseamarket en Highline

Breng een bezoekje aan Meatpacking District en combineer dat met Chelseamarket en de Highline. Chelseamarket is een indoor food paradise in een prachtig pand met industriële uitstraling (en geboorteplaats van het Oreo-koekje). De Highline (ontworpen door de Nederlandse tuinarchitect Piet Oudolf) is een prachtig park gelegen op een 2,5 km lange en verhoogde treinrails.

Hou je van Street Art?

Het gebied tussen Houston – Canal en 6th Avenue en Essex. Dat is eigenlijk Soho (South of Houston), Nolita (North of Little Italy), Chinatown en de Lower East Side ineen. Hier zie je de meest fantastische Street Art, leuke kleine winkeltjes, veel koffie- en eettentjes, en van die mooie panden met de brandtrappen aan de buitenkant. Een heerlijke buurt om te (ver)dwalen.

One World Observatory / Freedom Tower

Waanzinnig. Stap niet al eerste in de lift en zorg ervoor dat je goed zicht hebt op de muren van de lift. Tijdens de idioot snelle rit omhoog naar de 100e (!) verdieping wordt de geschiedenis van New York op de muren geprojecteerd. Onder het One World Observatory is recent is “The Oculus” geopend. Een groot trein- en metrostation en architectonisch hoogstandje.

Grand Central Station

Neem een kijkje in de grote centrale hal. Indrukwekkend! Loop zeker even langs de Whisper Wall. Die vind je bij de Shake Shack uitgang, tegenover de Oyster Bar. Het is zo bizar. Ga tegenover elkaar staan, ieder in een hoek, en zeg iets tegen de muur. Degene die aan de andere kant staat hoort dat dan kraakhelder.

Urban Space Vanderbilt foodcourt

Op 230 Park Avenue (bij 45th street en Vanderbilt) vind je de Urban Space Vanderbilt. Met goeie namen. Hier komen de Newyorkers tijdens lunchtijd.

Lady Liberty

Staat de Staten Island Ferry al op jullie programma? Het is erg leuk om vanaf het water de skyline van Manhattan te zien en deze gratis veerboot vaart langs het vrijheidsbeeld.

Eten bij Eataly

Italiaans op zijn New Yorks en een favoriete plek van locals voor een meet & greet. Meerdere restaurantjes onder een dak en boven vind je Birreria, een zogenaamd rooftop restaurant. 

Paragon Sports

Een heel grote sportwinkel op Union Square. Stel dat je op zoek bent naar een zwembrilletje, badpak, zwembroek of flippers … die vind je hier!

Voor meer voorpret, praktische tips of adressen kun je kijken op www.newyorkcitytrippers.nl

Last but not least. Geniet, van de stad, van elkaar en maak er iets moois van. Go zwemmers, go!